Zielnik na balkonie

Co bardziej zaradna gospodyni domowa hodowała nieraz szczypior na oknie, czy rzodkiewkę na balkonie. Czasy świetności własnych upraw, także tych hodowanych na balkonie znów nastały.

Jest wręcz modne teraz móc pochwalić się przed znajomymi koperkiem czy miętą własnej produkcji, bez oprysków, konserwantów i wszechobecnej chemii. Własny zielnik jest w tej chwili na czasie, a modna zdrowa kuchnia wzbogacona swoimi przyprawami to szczyt luksusu.

Na balkony zatem powróciły rozmaite warzywa i zioła. Możemy między innymi często wśród nich znaleźć szałwię, tymianek, pokrzywę, lubczyk, majeranek, cząber, miętę, melisę czy bratka.

Wśród balkonowych warzyw najczęściej można spotkać pomidory koktajlowe, paprykę, rzodkiewkę, pietruszkę, koperek, szczypior, cukinię, dynie, ogórki, pomidory a nawet buraczki, cebulę czy ziemniaki. Te wszystkie pyszności własnej uprawy to bezcenne źródło zdrowia i witalności.

Dlatego moda na zdrowie propaguje tego typu pomysły. Oby taka moda utrzymała się jak najdłużej.