Wysoka świadomość zdrowotna

Obecnie mamy panującą modę na piękne zdrowe ciało oraz prawidłowy sposób odżywiania się. Cieszy fakt, że coraz więcej ludzi żyje w większej świadomości zdrowotnej i stosuje zasady optymalnego żywienia w codziennym życiu. Łącznie z ta modą pojawił się też silny trend promujący żywność BIO a także własnoręczne uprawy roślin jadalnych.

Osoby nie posiadające ogrodu zaczęły z powodzeniem hodować warzywa, zioła i niektóre owoce na swoich balkonach. Wśród warzyw jakie można łatwo na balkonie uprawiać znajdziemy między innymi dynię, paprykę, pomidory, marchew, buraki, pietruszkę, koper, cebulę, szczypior, rzodkiewkę czy także sałatę i cukinię. Popularne też jest hodowanie kiełków, głównie z nasion rzeżuchy, soczewicy, kapusty, rzodkiewki i słonecznika.

Z powodzeniem udaje się również uprawiać na balkonie zioła. Do najpopularniejszych należy bez wątpienia uwielbiana i zdrowa mięta, ale także tymianek, szałwia, kolendra, cząber, pokrzywa i lubczyk. Takie „zdrowe czasy” najlepiej jakby na dobre zakorzeniły się w tradycjach i stylu życia jak największej liczby ludzi.