Wydawałoby się, że balkon to małe miejsce, z którym niewiele da się zrobić. Otóż nic bardziej mysiego. Jest to miejsce, gdzie panują warunki idealne do życia roślin. Można zatem stworzyć z niego piękną, obfitą w kwiaty oazę albo typowo warzywny ogródek.
To drugie rozwiązanie jest ostatnio bardzo popularne i wielu ludzi tworzy na balkonach swoje własne małe ogródki z pełnym wachlarzem roślin jadalnych. W donicach albo skrzynkach bowiem, można hodować wiele gatunków warzyw, ziół i owoców. Popularne uprawiane na balkonach warzywa to między innymi rzodkiewka, szczypior, cebulka, koper, pomidory, ziemniaki, dynia, cukinia, ogórki, papryka, fasola czy nawet sałata. Spośród ziół balkonowy prym wiedzie: mięta, lubczyk, szałwia, melisa, malwa, pokrzywa, cząber, tymianek i bratek.
Sporo osób ma w swojej hodowli również owoce takie jak malina czy poziomki a nawet arbuzy. Możliwości jest bardzo wiele. Najlepiej dostosować wybór pod własne upodobania i ulubione smaki. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu i gotowe.